Llicències Creative Commons

http://cat.creativecommons.org/

Imatge Blog CC-Catalunya

Cada cop són més les iniciatives i autors que es decideixen per difondre la seva obra a la xarxa amb llicència Creative Commons. El que a la xarxa és coneix com a copyleft vs copyright.

L’autoria és el reconeixement bàsic. A partir d’això, amb les llicències creative commons es pot determinar si l’explotació de l’obra queda limitada, o no, a usos comercials i si es poden, o no, generar obres derivades.

Aquests tipus de llicències han provocat un creixement exponencial de continguts -text, àudio, imatges,…- a la xarxa. Focalitzant en el món educatiu, existeixen actualment moltes iniciatives d’institucions que estan oferint en obert les seves publicacions com la UOC o l’EAPC (des de: Materials dels cursos virtuals de l’Aula Virtual). A títol individual, els usuaris de la xarxa també fan la seva aportació principalment a través de blocs personals i/o professionals.

Quant al desenvolupament de programari, les llicències GNU igualment han permès un creixement qualitatiu i exponencial gràcies a la mateixa filosofia: Obrir codi, Compartir, Col·laborar (aquesta és la meva visió). Els desenvolupadors (autors) que han deixat en obert el codi de programació, han fet accessible el programari (el programari comercial sol tenir un preu molt elevat). La resposta de molts usuaris ha estat la col·laboració en el desenvolupament del programari lliure amb traduccions a altres llengües, desenvolupament de nous mòduls,… Són molts els que pateixen per perdre diners… i la meva resposta seria que cal un replantejament dels negocis i quan abans oferien programari, ara poden oferir suport tècnic.

Programari que puc recomanar per la meva bona experiència amb ells:

 1. Paquet ofimàtic: OpenOffice.org
 2. Navegador web: Firefox
 3. Entorn Virtual d’Aprenentatge: Moodle
 4. Editor d’imatges: Gimp
 5. Editor de continguts en línia: Dokuwiki
 6. ….

Sinó tots, la majoria, us els podeu descarregar -i en català– des del web de Softcatalà.

Iniciatives com la wikipèdia:

 • que es desenvolupa en programari lliure (MediaWiki),
 • amb continguts de qualitat desenvolupats, de manera desinteressa, per moltes persones (treball col·laboratiu),
 • amb llicència creative commons,
 • accessibles des de qualsevol aplicatiu amb connexió a la xarxa,
 • ajuden a la difusió i a l’accés al coneixement. Això sí, tingueu com a costum, comprovar si la informació que inclou és  vàlida (p.e. consultant diverses fonts) ja que la ‘cara’ del lliure accés/edició pot ser alhora la ‘creu’…

  Per finalitzar aquesta entrada, un darrer comentari: Fa uns dies vaig escoltar una notícia que em va fer esbossar un somriure… i va ser la sentència d’un jutge a favor d’un establiment (no vaig arribar a escoltar bé si era una associació o un bar…) davant la reclamació de les SGAE. L’establiment reproduïa música amb llicència copyleft, una música que amb certa sorpresa van descobrir, era de qualitat i a la que, com a contrapartida, promocionen entre els participants/clients.

  Un exemple d’iniciativa, molt recomanable, amb música copyleft: Jamendo 🙂

  Tags: , , , , , , , , ,

  One Response to “Llicències Creative Commons”

  1. […] tictacedu.com “La autoría es el reconocimiento básico. A partir de esto, con las licencias creative […]

  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.