ITworldEdu 2009

Logo ITworldEdu 2009

Logo ITworldEdu 2009

Els dies 28, 29 i 30 d’octubre de 2009 s’ha dut a terme, a Barcelona, la trobada entre professionals interessats en els àmbits de l’Educació i les TIC. Una bona ocasió per conèixer i compartir novetats i experiències!

Especialment interessants han estat les sessions plenàries:

 • Sr. Francis Pisani: Va fer la seva exposició mentre representava les idees principals de forma esquemàtica mitjançant el programari Mindmanager en un MAC. Desprès d’una introducció amb definicions, va parlar de les TIC i els negocis, i de les TIC i la política. Va fer un repàs a l’evolució de la xarxa enunciant que anem cap al que alguns ja nomenen: Web al quadrat (i no web 3.0.) on tothom deixarem petjada informacional (al comprar un llibre, per exemple), on es donaran interaccions que seran en temps real (potencialitat de Twitter), i el creixement serà exponencial. No vaig ser durant tota la sessió però vaig escoltar algunes qüestions interessants que m’han fet venir ganes de cercar més sobre aquest periodista que ja fa força anys que escriure sobre les TIC.
 • Sr. Javier Martínez Aldanondo: La seva xerrada va tenir com a suport una presentació bàsicament visual que il·lustrava les seves paraules. Va dir -i estic d’acord sobretot en aprenentatge en habilitats-, que escoltar no significar aprendre,  s’aprèn fent i es demostra q s’ha apres, fent-ho. En referència a les generacions va dir que: “El 1r equipo es lo q haces con las inferiores divisiones” i que “el mundo cambió y la educación no se ha dado cuenta todavía” i quant a l’educació que si el transport i la salud funcionés igual q fa segles… També va parlar de la gestió del coneixement i que aquest el  tenen les persones  i no les empreses.  La clau no són les persones sinó el coneixement que tenen les persones i que el coneixement s’obté aprenent.  Diu que “Aprender = motivación, tiempo y oportunidad para practicar” i precisament això és el que volia transmetre, jo, al meu alumnat dels cursos semipresencials sobre formació en tutoria i formació de coordinadors de l’Aula Virtual de l’EAPC.  Diu en Javier que tot i la por d’algun professorat perquè poden pensar que seran substitutius per la tecnologia… res més fàcil que innovar a l’aula perquè tot està per fer i que el professorat no ha de ser un repositori de coneixement -per això hi són les màquines- sinó que ha de guiar, ha d’ensenyar habilitats i transmetre passió perquè l’alumnat aprengui durant tota la vida. Com diem alguns: No podem ensenyar nois de s.XXI amb professorat del s.XX i amb currículum del s.XIX…
 • Sr. Alfons Cornella: va focalitzar la seva exposició en idees del llibre de Clayton M.Christensen et al., Disrupting Class, -que va recomanar- i on es parla de perquè el sistema educatiu no canvia entre d’altres qüestions perquè el que “viu de quelcom” sovint no considera que s’hagi d’innovar al seu camp com si ho poden creure “els externs” com p.e. adwords des de “fora” van innovar en publicitat. També va comentar que en educació continuem pensant en omplir ampolles quan cal encendre focs… i a partir d’això va introduir al seu discurs els 7 tipus d’intel·ligència i la motivació afirmant que el sistema educatiu estàndard i la producció en cadena no les tenen en compte. Va presentar algunes iniciatives innovadores al marge del sistema com ara: Energyville (joc sobre com fer que una ciutat energèticament sostenible), Tutorvista (empresa índia que ven tutoritzacio a distància per nens tot el món, en anglès), Lego constructopedia (amb eines gràfiques i interactives per ajudar a entendre funcionaments i mecanismes) o ChemLab. Parla del professorat com a entrenador, guia, arquitecte de continguts…
 • Sr. Eric Klopfer: no vaig poder assistir a tota la presentació però bàsicament va parla de jocs d’aprenentatge basant-se en exemples reals (jocs sobre equacions on calia relacionar colors amb monedes, jocs multijugador d’història, jocs de física, simulacions sobre el canvi climàtic, trencaclosques,…) que il·lustraven la seva xerrada. Va venir a dir que jugant (el procediment ha de ser divertit) el jovent pot desenvolupar competències sense ‘pressió’ i que a posteriori es pot formalitzar l’aprenentatge (lligant-lo amb l’educació formal de les aules) així com que el professorat ha d’impulsar la creativitat. També va parlar de jocs que es comenten posteriorment en fòrums i va donar les dades estadístiques següents: Als EEUU un 28% escriure en blocs i un 49% els llegeix.
 • Vaig poder assistir a alguns -pocs- dels casos de bones pràctiques i també van ser força interessants. Van ser:

  • cas 1. UPCnet: La plataforma digital d’ensenyament i aprenentatge, un element clau a l’escola d’avui (Baptista Borell i Francesc Busquets).
  • cas 2. Marinva: Podcasting, serious games, webquest… aplicación de nuevos lenguajes y entornos tecnológicos en la escuela (Imma Marín i Tere Vida).
  • cas 3. Barcanova / eyesOS: Proyecto Barcanova de contenidos digitales para las etapas de Primaria y Secundaria. (Josep-Manuel Raff i Robert Muñoz)

  A més, el Networking -o connexió mitjançant xarxes- va ser potenciat durant les pauses del cafè per una iniciativa dels de Poken. Considero que pot ser una bona alternativa a les xarxes socials  -per aquells als que només interessi mantenir actualitzades les dades bàsiques dels seus contactes- ja que sovint s’inclou massa informació personal, escrita i en imatges, en aquestes…

  Poken (CC. BY Eva Gea – NC – ND)

  El funcionament: Fent servir un petit gadget personal de la mida d’un clauer que permet recopilar i transmetre (xocant-los per les seves “mans”) la informació inclosa en les tradicionals targetes de visita i via USB del gadget s’inclouria la informació en un entorn web que requereix autentificació i en el que cadascú pot anar actualitzant la seva informació perquè els seus contactes les puguin consultar. Ah!… i jo vaig guanyar un dels 3 Netboks de Toshiba que es van repartir entre els assistents que van emmagatzemar contactes durant les pauses pel cafè. 🙂

  El Sr. Miquel A. Prats va exposar les conclusions de la trobada que he recollit i de les que us informo en format d’anotacions:

  1. Els nostres infants són d’una altra generació.
  2. Gadgets que més enllà dels ordinadors permeten presentar continguts de manera mòbil.
  3. A  l’àmbit editorial se li ha girat feina per donar resposta: personalització de l’aprenentatge, interactivitat, multimèdia…
  4. Cal no deixar sol el món editorial davant d’aquest repte (professorat responsabilitat de posar-se al dia > repte de com aprenen ara els seus alumnes).
  5. Dificultat consens en termes: continguts digitals, llibres de text digital, llibres electrònics… (imaginari en termes provoquen confusió (caldrà aclarir).
  6. Cal ser valent i prudentment agosarats (creativitat); cal que aprenem de l’error i compartir experiències.
  7. Innovació pedagògica amb suport de la tecnologia. La tecnologia per si sola pocs canvis metodològics pot produir…. amplifica soroll a l’aula (Christensen). Canvis en la formació, en el professorat, la Governança.
  8. Actuar rigorosament en documentar què és fa i com per compartir escenaris d’experimentació.
  9. Avançar cap a escola digital de manera ètica, critica i reflexiva.
  10. Projectes d’alt èxit i nivell parteixen d’iniciativa pública i privada.
  11. Innovacions disruptives (Cornella)
  12. Estadi de transició (temps i il·lusió)
  13. (metàfora: més interrogants que respostes). Imatges de la natura (metamorfosis)

  Com a darrer comentari, dir-vos que vaig assistir a la Trobada amb un Netbook i gràcies a la WiFi oberta vaig agafar anotacions de tot a través de Google docs per permet crear i editar documents en línia de manera individual o compartits.

  Més informació al web d’ITworldEdu.

  Tags: , , , , , , , ,

  One Response to “ITworldEdu 2009”

  1. Eva ha dit:

   I ja s’ha celebrat la ITWorldEdu 2010.

  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.